Neophodno je udruživanje proizvođača

 

zupani0 listopad 2014

Voćarstvo u RH, s posebnim naglaskom na proizvodnju jabuka, nalazi se na prekretnici - razvijati se i rasti ili stagnirati i propasti?!

Mogu li se proizvođači jabuka kontinentalne Hrvatske organizirati u jednu organizaciju, s vlastitim skladišnim i distributivnim kapacitetima, mogu li proizvoditi zajedničku robnu marku jabuke? O tome se razgovaralo na sastanku župana, zamjenika župana i predstavnika županija kontinentalne Hrvatske, inicijativom Zagrebačke županije održanom u Distributivnom centru za voće i povrće u Velikoj Gorici.
Raspravljalo se o mogućnostima povećanja konkurentnosti voćarske proizvodnje u RH, a na kraju je jednoglasno podržan projekt radnoga naziva „Regionalna samouprava za konkurentniju hrvatsku proizvodnju jabuka". Njime bi se, pojasnio je Josip Kraljičković, pročelnik Upravnog odjela za fondove EU, regionalnu i međunarodnu suradnju Zagrebačke županije, organizirali proizvođači jabuka, potaknulo osnivanje zadruga, sagradile i opremile ULO hladnjače i distributivni centri, osnovale proizvođačke organizacije, te na tržište lansirala hrvatska robna marka jabuke (iz ekološkog i integriranog uzgoja). Procjenjuje se da bi projekt bio 'težak' oko 10 milijuna eura, a njegova provedba, predlaže se, financirala bi se sredstvima EU fondova, države, jedinica lokalne samouprave i samih proizvođača. No, da bi se projekt uopće pokrenuo, za što je, prije svega, potrebno izraditi fizibiliti studiju, trebao bi dobiti i podršku resornoga ministarstva (poljoprivrede), odnosno trebalo bi ga, kako je rekao Alojz Tomašević, župan Požeško-slavonske županije, proglasiti nacionalnim interesom. Stoga je zaključeno da Zagrebačka županija, kao inicijator projekta, dogovori sastanak s ministrom poljoprivrede na kojemu bi župani 14 kontinentalnih županija (uključujući i grad Zagreb), u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija, zatražili, ne deklarativnu, već konkretnu podršku. Također, dogovoreno je da se detaljnije razrade mogući izvori financiranja projekta, a kao njegov mogući nositelj spomenuta je Nacionalna veletržnica, čiji je osnivač Vlada RH.
Župan Stjepan Kožić, sazivač sastanka, uvodno je rekao da proizvodnja jabuke neće moći opstati bez širenja na druga tržišta te stoga proizvođačima treba dodatno pomoći i organizirati ih.
- Mi smo s time počeli još prije deset godina kada smo inicirali osnivanje Poljoprivredne zadruge „Zagrebački voćnjaci", a 2008. osnovali smo i Distributivni centar za voće i povrće d.o.o. - rekao je župan, te dodao da je gradnja Centra zamišljena kroz dvije faze - prva je realizirana (sagrađena je sortirnica, prostor za pakiranje, upravna zgrada), a druga, za koju su izrađeni projekti i ishođene potrebne dozvole, predviđa gradnju ULO hladnjače kapaciteta 2700 tona.
- Sad tražimo modele financiranja ove hladnjače koja bi značajno pomogla proizvođačima - dodao je župan.
Podršku predstavljenom projektu dao je i Mario Di Giusti, jedan od najvećih voćara u Zagrebačkoj županiji (obrađuje 50 hektara), rekavši da je važno da proizvođači isto misle.
- Kada smo išli na pregovore u trgovačke lance, nisu nas pitali za kvalitetu i cijenu, već kolike su nam količine - rekao je, dodavši da na tržištu veliki lanci 'igraju pošteno', no prekupci itekako koriste činjenicu da proizvođači nemaju vlastite kapacitete (hladnjače) za skladištenje robe.
- Ključno je kako ljude s malim, usitnjenim površinama nagovoriti da se ujedine. Jedino udruženi proizvođači mogu opstati! Također, treba osnažiti srednji sloj poljoprivrednika, s površinama od pet do 50 hektara, da osim jabuke sade i druge voćne kulture koje mogu dati veću dobit - rekao je Di Giusti. Problemom je istaknuo diskontinuitet politike jer, kako je rekao, svaki novi ministar 'duboko' mijenja sustave poticaja.
S poslovanjem Distributivnog centra, od osnutka do danas, sudionike sastanka upoznao je njegov direktor Hrvoje Bunjevac. S ponosom je rekao da Centar opskrbljuje voćem velike trgovačke lance (Spar, Kaufland, Lidl, Plodine...), te da je prošle godine ostvario promet od 15 milijuna kuna što je, s obzirom na sadašnju razinu infrastrukture, respektabilno.
- Da bismo voće mogli plasirati i na zajedničko europsko tržište, i uopće opstati, neophodna je gradnja ULO hladnjače. Tada bismo došli u poziciju da voće ne moramo prodavati 'pošto-poto', kako ne bi propalo, već bi njegovim skladištenjem mogli čekati povoljniju cijenu, što danas rade naši konkurenti - pojasnio je Bunjevac, dodavši da Centar radi na principu komisione prodaje, odnosno voće (odnedavno i povrće) prodaje u ime proizvođača, a zatim od njih uzima proviziju kojom pokriva troškove 'hladnoga pogona'.
- Osnovani smo po uzoru na distributivne centre za voće i povrće u južnom Tirolu, te od samoga početka želimo prerasti u regionalni centar. Kolege u Tirolu jasno su nam poručile: Ako se želite nositi s nama i opstati na tržištu, morate imati količinu! Dakle, neophodno je udruživanje - rekao je Bunjevac. (dkč)

zupani listopad 2014zupani1 listopad 2014zupani2 listopad 2014zupani3 listopad 2014zupani4 listopad 2014zupani5 listopad 2014

Adresa

Adresa:
Rakitovec 244B,
10419 Vukovina
Tel:
+385 (1) 6255 929
Fax:
+385 (1) 6255 930
Mob:
+385 (91) 6176 957
E-Mail:
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Web stranica:
www.distributivni.eu

markerPronađite nas na Google Maps

O nama

Tvrtka Distributivni centar za voće i povrće d.o.o. iz Velike Gorice osnovana je 2008. godine na inicijativu Zagrebačke županije, Grada Velika Gorica i poljoprivredne zadruge Zagrebački voćnjaci p.z. s namjerom da postane centralno mjesto koje će omogućiti koncentraciju ponude voća i povrća poljoprivrednih proizvođača s područja Zagrebačke županije te okolnih županija.

Pratite nas na:

JoomShaper