Devet strateških projekata Urbane aglomeracije Zagreb

By dc_admn_user In Vijesti No comments

U Zaboku je upriličen 2. Dan Urbane aglomeracije Zagreb(UAZ), na kojemu je dan kratki pregled aktivnosti od prosinca 2017., kada je usvojena Strategija UAZ-a, govorilo se o stanju provedbe ITU mehanizma (integriranog teritorijalnog ulaganja) te o politici razvoja urbanih područja u novoj financijskoj perspektivi.

Urbana aglomeracija Zagreb ustrojena je 2016. Zakonom o regionalnom razvoju, a obuhvaća grad Zagreb, kao njezino sjedište, te deset gradova i 19 općina s područja Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije.

Urbane aglomeracije se ustrojavaju s ciljem učinkovitijeg planiranja, usklađivanja i provedbe politike regionalnog razvoja. Donošenjem Strategije razvoja UAZ-a utvrđeni su ciljevi i prioriteti razvoja urbanog područja Zagreba sa svrhom jačanja njegovih razvojnih potencijala i jačeg povezivanja s okolnim prostorom.
Time je ispunjen preduvjet za korištenje sredstava iz europskih strukturnih i investicijskih fondova, napose nepovratnih sredstava iz mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja u iznosu od gotovo milijardu kuna.

Integrirana teritorijalna ulaganja su mehanizam EU kojim se jača uloga gradova kao pokretača gospodarskog razvoja. Urbana aglomeracija Zagreb ima devet strateških projekata: Integrirani prometni sustav Grada Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije, Program Sava („Zagreb na Savi“), Tračnička veza grada Zagreba i Međunarodne zračne luke „Franjo Tuđman“, „Greenway“ – državna biciklistička ruta br. 2, Regionalni centar kompetencija za turizam i ugostiteljstvo, Obrtničko poduzetnički strukovni centar, Sveučilišni kampus Borongaj, „Newlight“ i Žičara Sljeme.

Uz članove Partnerskoga vijeća UAZ-a, čiji je predsjednik Mladen Vedriš, a jedan od zamjenika Zlatko Herček, privremeni ravnatelj JU Razvojna agencija Zagrebačke županije, na 2. Danu Urbane aglomeracije Zagreb, ispred Zagrebačke županije, bila je zamjenica župana Nadica Žužak. Govoreći o strateškim projektima UAZ-a, izdvojila je integrirani prometni sustav, rekavši da je to projekt koji je dosad najmanje napredovao, a od iznimnog je značaja za stanovnike dviju županija i grada Zagreba.
– Javni prijevoz na području Zagrebačke županije nedovoljno je usklađen i u konačnici preskup za korisnike. Integrirani prometni sustav podrazumijeva jednu voznu kartu za cijelo područje i nužno je da čim prije saživi – rekla je zamjenica Žužak.

U sklopu programa 2. Dana UAZ-a predstavljeni su i uspješni projekti koji su dosad realizirani na prostoru Aglomeracije. Zagrebačka županija je predstavila Distributivni centar za voće i povrće, odnosno njegovu ULO hladnjaču, vrijednu 27 milijuna kuna, za čiju je gradnju i opremanje 90 posto potrebnih sredstava dobiveno iz Europskoga poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj. Projekt je predstavio direktor Distributivnog centra Hrvoje Bunjevac.