Distributivni centar u Rakitovcu prvi u Hrvatskoj dobio najmoderniji stroj za sortiranje i pakiranje jagodastog voća

By dc_admn_user In Galerija, Vijesti No comments
Još lani nabavljena je i linija za pakiranje jagodastog voća, pa sada Distributivni centar, smješten u Radnoj zoni Rakitovec u Velikoj Gorici, posjeduje najmoderniju opremu u RH (ali i šire!) za sortiranje i pakiranje voća čiji promjer nije veći od 5 centimetara.
Distributivni centar je u većinskom vlasništvu Zagrebačke županije. Danas ga je, zajedno s gradonačelnikom Velike Gorice Draženom Barišićem, obišao župan Stjepan Kožić.

Distributivni centar za voće i povrće u velikogoričkoj Radnoj zoni Rakitovec, tvrtka u većinskom vlasništvu Zagrebačke županije, nabavila je 2,4 milijuna kuna vrijednu liniju za sortiranje i pakiranje jagodastog voća – borovnice, maline, kupine, ribizl, aronija. Ovo je prvi takav stroj u Hrvatskoj koji će imati velik utjecaj na rad proizvođača čiji urodi, srećom, svake godine rastu.

Nova linija za pakiranje koristit će proizvođačima Zagrebačke županije, ali i za druge županije i proizvođače jagodastog voća, posebno proizvođača borovnica i brusnica. Kako nam govori direktor Distributivnog centra Hrvoje Bunjevac, glavni problem do sada je bila nemogućnost kvalitetnog pakiranja. “Prije je to bilo posudica po posudicu gdje je kvaliteta i brzina bila nedovoljna da bi se proizvodi mogli ponuditi trgovačkim lancima. Ova linija sada može pakirati svo voće, ne samo jagodasto, a maksimum mu je plod od pet centimetara. Možemo reći da je to ohrabrilo naše proizvođače da nastave s podizanjem novih nasada. Rekli su da nema ovog stroja da bi većina njihovih proizvoda propala.”

Pakirat će oko 200 tona borovnice

Novi stroj jedan je od kvalitetnijih u svijetu, a nalazi se u prostoru koji zadovoljava najstrože standarde i tako omogućava Distributivnom centru u Rakitovcu da s vremenom možda preuzme proizvodnju kompletne Hrvatske. Ove godine očekuju pakiranje od 100 do 200 tona borovnice, s time da očekuju da će nasadi s godinama rasti makar im ostali i samo postojeći dobavljači. Ovaj stroj ima mogućnost pakiranja do 900 kilograma voća po satu.

Među onima kojima se poslovanje znatno poboljšalo ovim strojem su i proizvođači borovnica iz poljoprivredne zadruge Frutura. Josip Paurević nam je ispričao kako su se okupili prošle godine i sada nastupaju kao jedna cjelina koja cijelu proizvodnju i pakiranje vrši upravo u Rakitovcu. “Unificirali smo se, dobili izjednačenu kvalitetu proizvoda i logistički centar iz kojeg nam je puno jednostavnije funkcionirati i dalje napredovati.”

Proizvođači borovnica iz Zadruge nalaze se diljem Zagrebačke županije, a zauzimaju poljoprivredne površine oko 25 hektara, no očekuju da će ta brojka još rasti. “Cijena ovisi o godini, to je sada postalo kao burza zlata, ovisimo o potražnji, Španjolskoj, Italiji, klimi.. Ako je previše borovnice je cijena niža, ali u prosjeku to košta oko šest eura s ambalažom, a troškovi samo pakiranja su oko jedan euro.”, dodao je Paurević iz poljoprivredne zadruge FRUTURA.

Slušali smo proizvođače i njihove potrebe

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić naglasio je kako su ovaj objekt prije svega gradili kao pripomoć razvoju poljoprivrede u Zagrebačkoj županiji. “Shvatili smo da je najbolji način da pomognemo našim proizvođačima i poljoprivrednicima taj da slušamo što traže i da nam govore koji su problemi u samoj proizvodnji, ali i na tržištu.”

Distributivni centar inače ima i prvu ULO hladnjaču na ovim prostorima koja je u vlasništvu proizvođača, a ne trgovaca što znači da oni mogu svoje proizvode distribuirati kroz cijelu godinu. Nova linija za sortiranje stigla je upravo na njihovo traženje. “Željeli su da unaprijedimo sortiranje i pakiranje jer bez najmodernijih proizvoda nas tržište neće prihvatiti. Nabavili smo taj stroj za sortiranje koji po boji, tvrdoći i promjeru sortira borovnice i drugo jagodasto voće tako da tržište to prihvaća.”, dodaje Kožić.

Vrijednost novog stroja je 1,6 milijuna kuna, no uz njega je bila potrebna je i pakirnica, a trošak je stvorila i instalacija. Ukupni trošak je bio 2,4 milijuna kuna. Kožić napominje kako su ovime pomogli proizvođačima da se lakše plasiraju na tržište. “Otvorila su nam se tržišta, ne samo regije i Zagreba, nego i Europske unije i šire. Tržite traži ovakav način pakiranja. Zato mislim da našim proizvođačima, koji imaju oko 200 tona proizvodnje, a koji će povećavati urode, naš Distributivni centar može pomoći.”

Orijentacija prema ruralnom području bila je djelotvorna

Kako je izjavio gradonačelnik Dražen Barišić, rad Distributivnog centra i suradnja županije, grada i proizvođača prikazuje odličnu simbiozu koja traje već 10-ak godina i pokazuje odlične rezultate na europskom i svjetskom nivou. “Pokazalo se da je orijentacija prema ruralnom području županije bila jako vizionarska i djelotvorna. Ponosni smo da danas stojimo uz stroj koji je rijedak u ovom dijelu svijeta. Pokazali smo da možemo preskočiti i najteže prepreke, da imamo viziju i da pametno raspolažemo s javnim novcem. U budućnosti će biti nastavak ove simbioze nas kao Grada, županije i proizvođača. Ponosni smo da možemo našem tržištu, našim ljudima po primjerenim cijenama dati ovako kvalitetne proizvode.”

Pandemija koja nas je snašla pokazala je koliko je bitna poljoprivreda i samodostatnost. Napomenuli su i bespovratna sredstva županije koja se dodjeljuju poljoprivrednicima upravo s ciljem poboljšavanja kompletne poljoprivrede. U Zagrebačkoj županiji inače je najveći broj proizvođača na razini cijele Hrvatske. “Mi ćemo i dalje kao županija podržavati naše proizvođače.”, zaključio je župan Zagrebačke županije, Stjepan Kožić.

kronikevg.com