Ministrica Vučković pohvalila Distributivni centar za voće i povrće kao moderan i racionalan projekt

By dc_admn_user In Galerija, Vijesti No comments

Nakon što je u četvrtak poslijepodne ministrica poljoprivrede Marija Vučković obišla općine Pokupsko i Kravarsko kao područja koja su također nastradala u razornom potresu, na povratku je posjetila i Distributivni centar za voće i povrće u Rakitovcu gdje je dala cjelokupan rezime obilaska ovog dijela Zagrebačke županije.

Naglasivši da je neposredni povod njihovog obilaska Zagrebačke županije svakako katastrofalni potres, poručila je da žele imati što bolji uvid u poljoprivredni sektor na ovom području. Mnoge su nevolje, kazala je ministrica Vučković, zadesile poljoprivrednike Sisačko-moslavačke, ali i Zagrebačke županije u što se i sama uvjerila.

– Sada saniramo ono što trebamo u kratkom roku, pripremamo potporu iz programa ruralnog razvoja. Želimo i možemo obnoviti sva poljoprivredna gospodarstva koja imaju štetu, no kao što sam rekla nismo se zadržali samo na tome već smo razgovarali o problemima koji su u većem dijelu bili vezani i za određene imovinsko-pravne odnose koji koče daljnje korake, a isto tako o daljnjim razvojnim planovima koji su sukladni nacrtu strategije poljoprivrede koje je radilo ministarstvo i čiji će konačan nacrt prezentirati javnosti. Ti planovi vezani su za razvoj ekološke poljoprivrede i za razvoj stočarske proizvodnje. Želim pohvaliti sve napore koji ovi ljudi ovdje čine, sve njihove uspjehe na uzgoju, na udruživanju, na očuvanju genetskih resursa. Brojni su i mogu biti uzori nama u Ministarstvu poljoprivrede i cijele Hrvatske- poručila je Ministrica otkrivši da su kontaktirali i pregledali više od 3000 gospodarstava na pogođenim područjima od kojih gotovo 1400 njih koji se bave stočarskom proizvodnjom ima manje ili veće štete. Gotovo 200 njih ima štete na poljoprivrednoj mehanizaciji i opremi, a nešto više od 50, za sada, ima štete na biljnoj proizvodnji. Pozvala je pritom ministrica poljoprivrednike da ne prodaju stoku u bescjenje.

Osvrćući se na Distributivni centar u Rakitovcu kazala je kako je njena greška što do sada nije bila tu, te da je vrlo zadovoljna svime što je prikazano.

-To je projekt koji je udružio hrvatske proizvođače, u njemu svoje proizvode skladište proizvođači s različitih područja, ne samo Zagrebačke županije nego i iz Međimurja i diljem Hrvatske koji su se udružili, a to je sukladno ciljevima stvaranja dobrih proizvođačkih organizacija. Projekt je moderan, racionalan, a oprema se nabavlja i putem apliciranja na europske fondove i sve druge moguće načine kako bi se tržištu ponudio vrhunski proizvod. Ja takve napore mogu samo pohvaliti i isto tako najaviti sukladno i programu Vlade Republike Hrvatske da će se i dalje graditi distributivni centri, da mi takve centre planiramo kroz naše višegodišnje financijske okvire pri čemu naravno treba voditi učinkovitosti, treba imati udružene korisnike i trebamo svi polagati račune- rekla je Vučković.

Distributivni centar ponosan na treću godinu rada

V.d. gradonačelnika Krešimir Ačkar koji je ministricu Vučković u Rakitovcu dočekao uz župana Stjepana Kožića i predsjednika skupštine Zagrebačke županije istaknuo je da je velika stvar senzibilitet koji je ministrica Vučković pokazala obilazeći naša pogođena područja, kako zbog potresa, tako i zbog svih onih potreba koje ovdje ostaju u poljoprivrednom kraju i nakon svega onoga što se dogodilo.

-To je sadašnjost, to je budućnost i jedino taj senzibilitet i jedino ta podrška Vlade koja je pravovremeno reagirala već po tko zna koji put na novonastalu situaciju nudi nam budućnost, nudi nam prosperitet i razvoj našega turopoljskog kraja. Zahvalio bih ministrici i poželio nam uspješan rad kako bi sve ono što smo zacrtali ostvarili, ono što smo vidjeli u Distributivnom centru i sve ono što smo obišli, osobito oslanjajući se na naše projekte u Turopolju poput projekta turopoljske svinje, turopoljskog luga i svega onoga što mi možemo prezentirati i pružiti kao dodatnu kvalitetu našoj županiji i našoj Hrvatskoj- rekao je Ačkar.

Župan Stjepan Kožić podsjetio je da je Zagrebačka županija prva županija u RH po broju obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, dok je predsjednik Županijske skupštine Mato Čičak naglasio da je Županija kroz ovogodišnji proračun za razvoj poljoprivrede osigurala 15 milijuna kuna. Po mnogočemu smo i ‘kotač’ razvoja poljoprivrede u Hrvatskoj, rekao je župan.

Direktor Distributivnog centra Hrvoje Bunjevac, kazao je da je jako ponosan što može pokazati distributivni centar koji radi treću sezonu. Ovakvi centri kao i ovakva infrastruktura, poručio je Bunjevac, nužni su za opstanak i razvoj domaće proizvodnje.

-Bez toga, bez mogućnosti da vi praktično godinu dana možete sačuvati domaću jabuku i prodavati je, ne u vrijeme berbe kada su najniže cijene, nego kada cijene postanu zadovoljavajuće i kada mogu osigurati opstanak te proizvodnje, jednostavno domaća proizvodnja ne može opstati. Ovakav centar se ne bi mogao realizirati bez pomoći naših vlasnika, prvenstveno Zagrebačke županije kao većinskog vlasnika s 84% vlasništva, Grada Velike Gorice koji je suvlasnik s 12,5 % te proizvođača koji su isto suvlasnici u visini 3,5 %. Iako nije vlasnik, naš centar je građen u dvije faze, u prvoj fazi gotovo trećinu vrijednosti investicije uspjeli smo realizirati pomoću povrata kapitalnih ulaganja znači sredstava ministarstva poljoprivrede. Druga faza je napravljena zahvaljujući sredstvima ruralnog razvoja, znači fondova EU- poručio je direktor Bunjevac.

Izrazio je nadu da su ohrabrili već postojeće partnere dobavljače da nastave sa svojom proizvodnjom, ali ne samo da nastave nego da se šire te je poručio da vjeruje da će posebice u dijelu koji se odnosi na jagodasto voće postati vodeći takav centar u Hrvatskoj.

-Možemo sada reći da imamo opremu za pakiranje jagodastog voća koje nitko u Hrvatskoj ne posjeduje i zaista želimo ohrabriti naše da nastave u tom pravcu, a mi ćemo im pružiti maksimalnu uslugu u vidu skladištenja, pakiranja i distribucije domaće proizvodnje- rekao je Bunjevac.

Borovnice na EU tržištu

Spomenuvši da je centar kapaciteta 3000 tona, otkrio je Bunjevac da su u potpunosti puni te da su među rijetkima koji su prošle godine uspjeli, s obzirom da je bio mraz, napuniti vlastite kapacitete. Ali ne samo to. Osim plasiranja na domaće tržište, voće iz Distributivnog centra u Rakitovcu svoj put u velikoj mjeri uspjelo je pronaći i na europsko tržište.

-Prošle godine smo uspjeli plasirati i 100 tona jagodastog voća i to je uglavnom bila borovnica. Od toga je oko 40% bilo plasirano na domaće tržište, a oko 60% na tržište EU. Mogu pohvaliti naše proizvođače da su se kvalitetom uspjeli probiti na poljsko tržište. Napokon imamo situaciju da ne uvozimo mi iz Poljske nego da se iz Hrvatske izvezla borovnica u Poljsku. Vi možete imati najkvalitetniji proizvod, ali ako nakon berbe nemate infrastrukturu koja će dalje pratiti taj proizvod on jednostavno nema budućnost. E tu dolazimo mi koji smo se zaista maksimalno specijalizirali da pružimo najbolju moguću uslugu i nastavljamo u tom pravcu. Idući naš plan je da s obzirom da već sada od našeg dobavljača imamo 25 hektara koji su u ekološkoj proizvodnji da se postupno dio po dio centra transformira za pružanje usluge ekološkim proizvođačima- zaključio je Bunjevac dodavši da u potresu nisu imali ni minimalne štete te da je centar projektiran da podnese potres od 8 stupnjeva po Richteru.