Posjet izaslanstva Osječko-baranjske županije

By dc_admn_user In Galerija, Vijesti No comments

Izaslanstvo Osječko-baranjske županije predvođeno županom Ivanom Anušićem, u kojemu su bili i slavonski voćari, posjetilo je Distributivni centar za voće u povrće u Velikoj Gorici, u kojemu će uskoro u funkciji biti najmodernija ULO hladnjača za voće i povrće u nas.

Kapaciteta 3000 tona, gradnja hladnjače se s 90 posto potrebnih sredstava financirala sredstvima EU, kroz Program ruralnog razvoja RH.

– Došli smo vidjeti primjer dobre prakse! U Osječko-baranjskoj županiji već dugi niz godina pokušavamo sagraditi jedan ovakav objekt. Napokon postoji politička volja da se on realizira. Došli smo vidjeti na što treba obratiti pažnju, da ne bismo radili pogreške koje će nam projekt odužiti ili otežati, da vidimo na koje prepreke su nailazile kolege u Zagrebačkoj županiji dok su osmišljavali, projektirali i na kraju gradili ULO hladnjaču – rekao je župan Anušić, dodavši da bi planirana ULO hladnjača, projekt koji Osječko-baranjska županija planira realizirati zajedno s proizvođačima voća i povrća, također imala kapacitet 3000 tona.

Domaćin gostima iz Slavonije bio je zamjenik župana Hrvoje Frankić, rekavši da je projekt Distributivnog centra s ULO hladnjačom projekt jačanja gospodarstva u poljoprivrednom sektoru.

– Zagrebačka županija je odavno prepoznala koristi od ovoga projekta koji će postojećim proizvođačima, ali i onima koji razmišljaju baviti se poljoprivredom, omogućiti sigurnu distribuciju njihove robe – rekao je Frankić.

Krajem siječnja obavljen je tehnički pregled ULO hladnjače, a dobivanje uporabne dozvole očekuje se sredinom ovoga mjeseca.

– Nema više izmišljanja ‘tople vode’. Ne može svako selo imati svoju priču. Samo udruženi možemo naprijed! Ako najjače europske regije za proizvodnju voća, poput Južnog Tirola ili Štajerske imaju maksimalno dvije robne marke, onda i ja koristim ovu prigodu da pozovem na „formiranje“ hrvatske robne marke jabuke. Ukoliko na tržište nećemo krenuti jedinstveno, hrvatskoj poljoprivrednoj proizvodnji se ne piše dobro – istaknuo je Hrvoje Bunjevac, direktor Distributivnog centra za voće i povrće.

www.zagrebacka-zupanija.hr