Proizvođačima osiguran plasman proizvoda, a djeci zdrava prehrana

By dc_admn_user In Vijesti No comments

Besplatni obroci voća i povrća osigurani su za sve učenike osnovnih i srednjih škola, a besplatni obroci mlijeka i mliječnih proizvoda za učenike od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola.

Drugu godinu zaredom osnovne i srednje škole s prostora županije uključene su u projekt „Školska shema voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda“. Projektom, koji financira Europska komisija, osigurani su jednom tjedno besplatni obroci voća i povrća za sve učenike osnovnih i srednjih škola te besplatni obroci mlijeka i mliječnih proizvoda za učenike od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola. Ukupno je projektom u školama kojima je osnivač Zagrebačka županija obuhvaćeno 18.014 učenika. Ugovore o provedbi projekta s ravnateljima 31 osnovne i 10 srednjih škola kojima je Županija osnivač potpisao je sredinom studenoga u Brdovcu župan Stjepan Kožić.

– Ovo je dobar korak premazdravoj prehrani djece. Projekt je bitan za djecu, kojoj osigurava besplatne obroke zdravih namirnica, ali i za naše OPG-ove, kojima otvara tržište u njihovu okruženju. Zasad su projektom osigurani dodatni obroci zdravih namirnica jednom tjedno, no mislim da ima prostora da to bude i češće – rekao je župan Kožić, dodavši da djecu treba učiti zdravim navikama.

Za provedbu projekta „Školska shema“ osigurano je, za cijelo područje RH, 23 milijuna kuna, od čega za provedbu na području Zagrebačke županije otpada nešto više od 1,09 milijuna kuna. Najvećim dijelom voćem i povrćem domaćih proizvođača škole opskrbljuje Distributivni centar za voće i povrće.

– Osim škola na području Zagrebačke županije, opskrbljujemo i škole na području Koprivničko Koprivničko križevačke županije i Grada Zagreba. Ugovore smo potpisali s 53 škole kojima tjedno, na sto dostavnih mjesta, dostavljamo oko 4,5 tona voća. Ovisno o sezoni, najviše jabuke, potom mandarine, kruške, šljive, breskve… Uključivanjem u ovaj projekt, domaćim proizvođačima osigurali smo siguran plasman voća i povrća, a djeci zdravu i kvalitetnu prehranu – rekao je Hrvoje Bunjevac, direktor Distributivnog centra.

Prije potpisivanja ugovora, prisutnim kolegama ravnateljima obratio se Alen Peklić, ravnatelj OŠ Pavla Belasa u Brdovcu, pozdravio ih je i načelnik Brdovca Alen Prelec, a u ime potpisnika ugovora zahvalio je Jure Mišković, ravnatelj OŠ Stjepana Radića iz Božjakovine. Projekt „Školska shema“ Županija provodi putem Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo.

https://www.zagrebacka-zupanija.hr/