Radni sastanak pročelnika za poljoprivredu

By dc_admn_user In Galerija, Vijesti No comments

U Distributivnom centru za voće i povrće održan je radni sastanak pročelnika za poljoprivredu Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske, Međimurske, Sisačko-moslavačke, Varaždinske i Zagrebačke županije te Grada Zagreba.

Središnja tema bila je „Poticanje razvoja hortikulturne proizvodnje – izazovi, proizvodnja, logistika, distribucija, prodaja, udruživanje, zajednički projekti“. Poseban naglasak bio je na proizvodnji jabuke, te je načelno prihvaćen prijedlog pročelnika za poljoprivredu Zagrebačke županije Josipa Kraljičkovića o iniciranju projektne ideje „Devet županija za konkurentniju proizvodnju voća i povrća – primjer proizvodnja jabuka“. Prisutni su se složili da ovakav projekt, prije svega, trebaju podržati sami proizvođači, koje treba uvjeriti da je to dobra ideja u njihovom interesu. U konačnici zamisao je da se udruže proizvođači devet hrvatskih županija i tržištu ponude jedinstvenu (hrvatsku) robnu marku jabuke. Kao primjer dobre prakse udruživanja proizvođača istakuta je PZ „Zagrebački voćnjaci“, prva proizvođačka organizacija u RH u sektoru voća i povrća. S načinom funkcioniranja zadruge, od njezina osnutka do danas, prisutne je upoznao Mario Di Giusti, njezin upravitelj.

Govorilo se i o mogućnosti da Distributivni centar za voće i povrće postane regionalni centar za plasman domaćega voća na hrvatsko i europsko tržište. S radom centra, i skorim otvorenjem ULO hladnjače, govorio je njegov direktor Hrvoje Bunjevac. Naglasio je da je centar na usluzi svim voćarima sjeverozapadne Hrvatske.