Svijetli primjer ulaganja u poljoprivredu

By dc_admn_user In Galerija, Vijesti No comments

ULO hladnjača, s trenutno najmodernijom tehnologijom za skladištenje voća i povrća, otvorena je u sklopu Distributivnog centra za voće i povrće, u velikogoričkoj Radnoj zoni Rakitovec.

Prva je to ULO hladnjača u nas koja nije u vlasništvu trgovaca, već suvlasništvu poljoprivrednih proizvođača. Građena je, i opremljena, europskim novcem. Vrijednost investicije je 27 milijuna kuna, od čega iz Europskoga poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj povrat sredstava iznosi 90 posto.

– Realizacijom ovoga projekta omogućili smo proizvođačima da svoje proizvode plasiraju na tržište tijekom cijele godine, a ne samo sezonski – za svečanosti otvorenja hladnjače rekao je župan Stjepan Kožić, dodavši da Distributivni centar sada ima sve uvjete da postane regionalno središte za skladištenje i distribuciju voća i povrća te je pozvao poljoprivredne proizvođače, ne samo s prostora Zagrebačke županije, da koriste njegove pogodnosti. Svečanosti je, kao izaslanik predsjednika Vlade RH, prisustvovao ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

– Ovo je pravi način kako omogućiti efikasniji i bolji plasman naših proizvoda te kako lokalna i regionalna samouprava mogu pomoći poljoprivredi. Nije sve u poticajima, da nekome date pet ili deset tisuća kuna. Ovdje ste poljoprivrednicima dali alat i mehanizam da sami upravljaju svojim sudbinama, budu pozitivniji u poslovanju i kvalitetnije žive od svoga rada – rekao je Tolušić.

Gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić je naglasio da povezivanje poljoprivrednika i njihova dobra organizacija garantiraju plasman voća i povrća na domaće, ali i europsko tržište.

– Za godinu dana ova će radna zona u potpunosti izgledati drugačije. Sva zemljišta oko Distributivnog centra su prodana, građevinske dozvole su izdane, investicije su pred početkom realizacije, a ono što je iznimno važno uglavnom će, kao i ULO hladnjača, biti financirane europskim sredstvima – rekao je Barišić.

Hrvoje Bunjevac, direktor Distributivnog centra, rekao je da ULO hladnjača sa svoje 23 komore, ukupnog kapaciteta 3000 tona, osigurava proizvođačima kvalitetno skladištenje i plasman proizvoda prema najstrožim zahtjevima europskoga tržišta, a Mario Di Giusti, upravitelj PZ „Zagrebački voćnjaci“, da će najveću korist od nje imati sami proizvođači.

– Ostvaren je konačni cilj nas zadrugara da sami postanemo krojači svoje sudbine i plasiramo proizvode na tržište u najpovoljnijem trenutku. Osim skladištenja robe, hladnjača omogućava daljnji razvoj poljoprivredne proizvodnje, sadnjom novih voćnjaka, ali i izvoz robe na europsko tržište. Ovo je svijetli primjer ulaganja u hrvatsku poljoprivredu – rekao je Di Giusti.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, obrativši se prisutnima, naglasio je da su administrativne granice Grada i Županije samo formalne te dodao da treba osigurati izdašnije potpore poljoprivrednicima kako bi hladnjača uvijek bila puna.