Voćari, proizvođači povrća i cvijeća u obilasku Distributivnog centra

By dc_admn_user In Galerija, Vijesti No comments

Kako bi se upoznali s mogućnostima koje poljoprivrednim proizvođačima pruža Distributivni centar za voće i povrće d.o.o., za voćare, povrćare i proizvođače cvijeća s prostora županije organiziran je ovoga tjedna njegov obilazak.

Razgledali su centar i ULO hladnjaču, koja će uskoro i službeno biti stavljena u funkciju, te potom razgovarali s predstavnicima Županije i poslovodstvom Centra. Proizvođačima je poručeno da će bez udruživanja u zadruge, a potom i proizvođačke organizacije, teško opstati na globalnome tržištu.

– Ovaj centar omogućuje spremanje i čuvanje robe kako bi se ona prodala kada je to najisplativije, a ne kada je to nužnost. Centar će odraditi sve za vas, na vama je samo proizvoditi kvalitetnu robu. On je i garancija da se isplati povećati proizvodnju. Građen je kako bi vama pomogao da još više ojačate – poručio je proizvođačima voća, povrća i cvijeća zamjenik župana Hrvoje Frankić.

Josip Kraljičković, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo, rekao je da nitko nema monopol nad Distributivnim centrom, dapače da je intencija Županije da se što više proizvođača udruži u poljoprivredne zadruge, koje će Centru biti partner.

– Da nije bilo udruživanja, potom poljoprivrednih zadruga „Zagrebački voćnjaci“ i „Međimurski voćnjaci“ ne bi bilo ni povrata 90% uloženih sredstava u gradnju ULO hladnjače. Ako treba, osnujte i pet novih zadruga, potom stvorite i proizvođačke organizacije kako biste mogli povući europski novac – rekao je Kraljičković.

O načinu poslovanja Distrubutivnog centra poljoprivredne proizvođače je upoznao njegov direktor Hrvoje Bunjevac. Rekao je da on nije otkupni, već tranzitni centar.

– S vama potpisujemo ugovore o skladištenju, a potom tražimo kupca za vašu robu. Kada ga nađemo, i ako nam on robu plati u roku od 30 dana mi vama plaćamo u roku od maksimalno 35 dana – rekao je Bunjevac. Cijenu robe i klasu proizvoda, u konačnici, određuje kupac, a Distributivni centar za skladištenje, sortiranje, pakiranje i distribuciju uzima proviziju od postignute cijene.

– Naši kupci traže certificiranu proizvodnju i, uglavnom, prvu klasu voća i povrća. GlobalGAP certifikat je obavezan – rekao je Bunjevac. (dkč)