Župan u obilasku gradilišta ULO hladnjače

By dc_admn_user In Galerija, Vijesti No comments

Do kraja studenoga 2017, kako je i planirano, završit će gradnja i opremanje ULO hladnjače Distributivnog centra za voće i povrće d.o.o. u Radnoj zoni Rakitovec u Velikoj Gorici.

S trenutno najmodernijom tehnologijom (i kompletno pripremljena za uvođenje dinamičke atmosfere), hladnjača će imati 21 komoru i bit će prva ULO hladnjača u RH od koje će korist direktno imati proizvođači, a ne veletrgovci voćem i povrćem. Investicija je vrijedna oko 27 milijuna kuna i predstavlja drugu fazu razvoja Distributivnog centra za voće i povrće d.o.o., koji na tržištu, iznimno uspješno, posluje od 2012. godine. Za gradnju ULO hladnjače 90 posto potrebnih sredstava osigurano je kroz Mjeru 4.1.1. Programa ruralnog razvoja RH (Rekonstruiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava). Gradilište hladnjače je sredinom rujna obišao župan Stjepan Kožić, zajedno sa zamjenikom Hrvojem Frankićem i gradonačelnikom Velike Gorice Draženom Barišićem.
– Izuzetno sam zadovoljan onime što sam vidio. Izgradnjom ULO hladnjače, kapaciteta 3000 tona, zaokružit ćemo cjelinu koja će poljoprivrednim proizvođačima osigurati sigurno tržište i primjerenu cijenu proizvoda, a time i njihovu budućnost. Prvu fazu razvoja Distributivnog centra financirali su sami osnivači – Županija, Grad Velika Gorica i PZ „Zagrebački voćnjaci”, i njome su stvoreni uvjeti da se roba može pripremiti za plasman u velike trgovačke lance. No, bez ULO hladnjače cijeli projekt ne bi imao smisla. Ona će maksimalno pripomoći voćarima i povrćarima da robu na tržište plasiraju tijekom cijele godine, a ne samo u fazi njezina dozrijevanja, kada joj je i cijena najniža – rekao je župan, posebno naglasivši bespovratna europska sredstva dobivena za gradnju hladnjače i nabavu tehnološke opreme te transportnih sredstava. Uz Distributivni centar, prijavitelji projekta za europska sredstva bili su PZ „Zagrebački voćnjaci” i PZ „Međimurski voćnjaci”.
Gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić rekao je da je tijekom proteklih godina „napravljen dobar posao” te su na najbolji mogući način povučena europska sredstva.
– Lijepo je svjedočiti ovakvim svijetlim primjerima. Sada se treba dodatno pozicionirati na tržištu te kroz kvalitetu, koja će se isporučivati kupcima, stvarati dodanu vrijednost poljoprivrednim proizvodima. Neka ovaj Centar s hladnjačom bude i izazov za budućnost, izazov i za preradu proizvoda – rekao je Barišić, a Hrvoje Bunjevac, direktor Distributivnog centra za voće i povrće, dodao da se gradnjom ovoga objekta prate trendovi zapadne Europe, gdje sami proizvođači, u suradnji s regionalnom i lokalnom samoupravom, grade potrebnu infrastrukturu i probijaju se na tržištu.
– Nažalost, za razliku od drugih članica EU, pa i šire, u Hrvatskoj je kompletna skladišna infrastruktura u rukama veletrgovaca. Oni su uredno pokupili domaća sredstva putem povrata kapitalnih ulaganja, a sada većina njih sagrađene objekte (hladnjače) koristi za skladištenje uvozne robe i to, otvoreno mogu reći, loše kvalitete – rekao je Bunjevac, dodavši da će ULO hladnjača osigurati županijskim proizvođačima voća i povrća još bolju poziciju za budućnost.
– Bit će ovo regionalni centar kroz koji će poljoprivredne proizvode na tržište moći plasirati i poljoprivrednici iz drugih županija. Već sada u trgovačke lance plasiramo jabuku iz Međimurja i Slavonije, a od prošle godine i mandarinu iz doline Neretve – ispričao je Bunjevac. S ponosom je rekao da je Poljoprivredna zadruga „Zagrebački voćnjaci” (suvlasnik Distributivnog centra), ujedno i prva proizvođačka organizacija u sektoru voća i povrća u RH, dobila rješenje kojim će kroz narednih pet godina, kroz Mjeru 9 Programa ruralnog razvoja RH, godišnje za svoje poslovanje dobivati bespovratnih 100.000 eura.
– Dakle, tim novcem će članovi zadruge pokriti dio troškova skladištenja, pakiranja, distribucije voća…, a to znači da će, u konačnici, i više zaraditi – rekao je Bunjevac.
izvor: Županijska kronika Zagrebačke županije